keskiviikko 15. syyskuuta 2010

Kultaisia neuvoja au pairiksi haluaville part 1

Koska multa on kysytty au pair -juttuja jonkin verran ja haluan jakaa kokemuksiani sekä neuvoja niitä tarvitseville, joten teen pienen postauksen aiheesta

Kultaisia neuvoja au pairiksi haluavalle

Itse ajauduin tälle tielle, kun en päässyt yliopistoon, eikä mulla ois ollu mitään tekemistä tulevalle vuodelle. Mulla oli sesonkityö kesällä, ja mun pomoni (jos luet tätä, niin kiitos vielä miljoonasti!!) kautta tutustuin mun nykyiseen isäntäperheeseeni.

Neuvo numero 1: Pidä silmät ja korvat auki, sillä joku tutun tuttu saattaa kaivata itselleen au pairia jossakin. Jos saat tämmöisen haisun, anna vaikkapa sähköpostiosoitteesi eteenpäin ja aloita tutustuminen. Et tarvitse välttämättä mitään järjestöä päästäksesi auppariksi! Järjestöt vetää välistä, mutta toisaalta ne toimivat turvaverkkona, jos perheen kanssa tulee ongelmia, sillä ne voivat auttaa perheen vaihtamisessa ym. järjestelyissä. Netissä on myös erilaisia nettisivustoja, jotka eivät ole varsinaisia aupparijärjestöjä, mutta jonne voit jättää hakemuksen tai etsiä itsellesi sopivaa isäntäperhettä.

Minä halusin lähinnä tekemistä. Halusin tehdä töitä, jottei pää ei räjähtäisi. Halusin maailmalle pitemmäksi aikaa kuin viikoksi tai kahdeksi. Halusin seikkailla.

Ennen hakemusten tekemistä sinun tulee muodostaa jonkinlainen hahmotelma siitä, mitä haluat au pair -kokemukseltasi. Töitä tulee tehdä joka tapauksessa, mutta työ on kevyttä (tai näin ainakin on tarkoitus) ja ehdit siinä sivussa tehdä paljon muutakin.

Neuvo numero 2: Kysy itseltäsi seuraavat kysymykset: - Minne haluat mennä ja kuinka pitkäksi aikaa? - Haluatko opiskella ja mennä kielikurssille tai vaikkapa aloittaa uuden harrastuksen? - Minkä ikäisten lasten kanssa haluat työskennellä? (aupparit hoitavat yleensä lapsia, mutteivät alle 2-vuotiaita) - Oletko mielestäsi tarpeeksi kypsä ja valmis tekemään työtä ja elämään ulkomailla pitkähkön ajan?

On tärkeää, että tiedät mitä haluat, sillä yksi tärkeä ainesosa onnistuneeseen au pair -kokemukseen on se, että sinun ja isäntäperheesi odotukset vastaavat toisiaan. On kamalaa, jos hostit odottavat sinun olevan kotiorja vuorokauden ympäri, kun taas sinä haluat opiskella kieltä ja tutustua paikallisiin ihmisiin työn ohella.

Itselläni on hyvät oltavat, kun molempien osapuolten odotukset täsmäävät ja olemme joustavia. Mulla ei esim. ollut aiempaa kokemusta lastenhoidosta, mutta sitä ei odotettu - tekemällä oppii! Mulla ei ole myöskään kirjallista työsopimusta. Riippuu kuitenkin täysin isäntäperheestä, sillä jotkut haluavat tyyliin ammattitaitoisen lastenhoitajan sekä mustaa valkoisella työtehtävistä sun muista.

Lastenhoidosta vielä sen verran, että työtehtäviä on monenlaisia akselilla alle kouluikäisten lasten päivähoitaja - kuljettaja lasten harrastuksille ja koulumatkoille. Sinun ei tarvitse olla välttämättä ylipirteä aktiviteettivirtuoosi, joka osaa leikkiä, laulaa ja askarrellapaskarrella lasten kanssa, ellei isäntäperhe sitä sinulta odota. Ole oma itsesi ja vietä aikaa lasten kanssa kykyjesi mukaan, niin kaiken pitäisi mennä ihan hienosti. :)



Tällä pääsee varmaan alkuun!

BTW, guess who might have a date next weekend??

3 kommenttia:

Anne kirjoitti...

Kiitti infosta, tällä pääsee jo vähän alkuun mietinnöissä :)

TREFFIT?! Uu :D Pitäiskö munki lähtee maailmalle ja jättää suomalaiset miehet omaan arvoonsa...

Anonyymi kirjoitti...

OHO!!!! pitääkin vääntää tässä joku päivä sähköposti taas sulle niin saan tietää lisää...

PS. harrastin fb kyyläystä.. ;)

<3:llä anuserkku

Sanna kirjoitti...

Anne: Ole hyvä, jatkoa seuraa ja kysymyksiä saa esittää, jos niitä heräilee! Ja JOO REHEVIT omg suosittelen laajentamaan reviiriä, täältä löytyy nimittäin kaikenlaisia.. ((;

AnuserQherQ: I'll be waiting by my gmail ;o Hienoa, että osaat vakoilla ja tehdä johtopäätöksiä, se on oikein! Niin ne VAKOILIJAT toimii. Toim. huom. VAKOILIJAT.